Homestead

De opgave is het herbouwen en ontwerpen van een door aardbevingen beschadigd en niet meer levensvatbaar huis in de regio Groningen. Het nieuwe gebouw moet aardbevingsbestendig worden gebouwd om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Daarnaast is er een unieke kans om op de plek van een voormalig boerenbedrijf twee eengezinswoningen te realiseren, waardoor de familie die er woont hier nog generaties lang kan blijven wonen. De nieuwe structuur wordt zoveel mogelijk in de lengte geplaatst, om ondanks het kleinere programma zo veel mogelijk volume op de locatie te realiseren. Dit draagt bij aan de esthetische aantrekkingskracht van het Groningse platteland. De vorm van het volume zal in de lengte geleidelijk verspringen, met een duidelijk onderscheid tussen woonhuis en schuur, verwijzend naar de in de omgeving veel voorkomende "Oldambster" boerderij.

Locatie
Ten Post, Nederland

Jaar
2021 - 2023

Klant
Privaat

Status
Definitief Ontwerp

Om zowel veiligheid als duurzaamheid te waarborgen, wordt de nieuwe constructie opgetrokken uit een hout. Het eigentijdse interieurontwerp zal voorzien zijn van kamerhoge ramen, die vrij uitzicht bieden op het prachtige landschap en tegelijkertijd een uitstekende verbinding met buiten bieden.

De buitenkant van het gebouw krijgt een zorgvuldig ontworpen oranjebruine bakstenen gevel, waarin elke steen een unieke plek krijgt. Deze aandacht voor detail zorgt voor een onderscheidend uiterlijk en benadrukt de kwaliteit en schoonheid van de structuur. Het nieuwe gebouw is een mix van veiligheid, duurzaamheid en stijl, en de biedt ideale gezinswoningen voor de komende generaties.

© xlxs architects 2022