Timberframe House

We hebben dit huis ontworpen met een focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid, daarom is de woning volledig energieneutraal ontworpen. De grote overstekken aan de zuidgevel spelen een grote rol in deze prestatie. In de zomer zorgen ze voor schaduw en in de winter maken ze passieve zonneverwarming mogelijk. Om de milieubelasting laag te houden, gebruikten we voornamelijk biobased materialen, waaronder een groot houten frame en de gevel is afgewerkt met houten gevelbekleding.

De indeling van de woning is gebaseerd op een slimme verschuiving van twee blokken, één met de woonvertrekken en de andere met de slaapkamer en natte cel. Door dit ontwerp ontstaat er een grote overstek aan de zuidgevel, wat niet alleen bijdraagt aan de energiezuinigheid van de woning, maar ook zorgt voor een heerlijke ruimte die in verbinding staat met de tuin. Ook de entree aan de noordzijde ontstaat door deze verschuiving. Een kleine luifel zorgt voor beschutting en zorgt voor een prettige aankomst. 

Locatie

De Groeve, Nederland

Jaar

2021 - 2022

Klant

Privaat

Status

In Aanbouw

Een van de doelen van dit huis was om een sterke verbinding te creëren tussen het interieur en de tuin. Om dit te bereiken, hebben we grote openingen in de zuid- en oostgevel opgenomen, waardoor er veel natuurlijk licht naar binnen valt en er een prachtig uitzicht op het groen is. Het gebruik van deze ramen verbindt de bewoners niet alleen met het buitenleven, maar zorgt ook voor passieve zonneverwarming in de winter.

Een ander aspect waar we ons op richtten, was het creëren van connectie tussen de verschillende verdiepingen van het huis. In de woonkamer hebben we een grote vide ontworpen die zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping. Deze functie creëert niet alleen een gevoel van openheid en ruimte, maar maakt ook een efficiënte luchtcirculatie door het hele huis mogelijk. Op de eerste verdieping hebben we ook een multifunctionele ruimte opgenomen die in verbinding staat met de vide en die gebruikt kan worden voor verschillende activiteiten zoals lezen, werken of relaxen.
© xlxs architects 2022